Заключне заняття з циклу «Малі форми бібліографії»

DSCN844411 листопада в читальному залі Центральної міської бібліотеки імені Лесі Українки відбулося заключне заняття з циклу «Малі форми бібліографії». Навчання проводилося протягом року за участі співробітників  інформаційно-бібліографічного відділу та працівників бібліотек-філій міста. На попередніх заняттях було розглянуто методику складання рекомендаційних бібліографічних покажчиків малих форм, нові жанри та форми РБП. Підсумком навчання було заповнення анкет, де на ряду з іншими було питання щодо того, які теми для занять з підвищення кваліфікації запропонували б бібліотекарі на наступний рік.

Відповіді було проаналізовано і умовно поділено на три блоки, які згодом окреслили напрямки майбутніх занять і плани на 2016 рік. Це експрес-тренінги з використанням АБІС ІРБІС (заняття в програмі Ірбіс, аналітичний бібліографічний опис документів, складання та оформлення списків літератури); профі-клас бібліографічної освіти (навчання роботі в сервісі Calameo, створення презентацій в програмі PowerPoint, ознайомлення з програмами для складання різних видів малих форм бібліографії Publisher); цикл дистанційних методичних консультацій для бібліотек-філій (теми за замовленнями).

На заключному занятті бібліотекарі розглянули досвід роботи деяких БФ (№ 23, 14, 9) з використання малих форм бібліографії і дійшли висновку, що вони є популярними і улюбленими серед бібліотечних працівників, адже є мобільними, оперативними, актуальними, допомагають швидко та своєчасно донести інформацію до користувача.

Крім того, співробітників бібліотек-філій було ознайомлено з підсумками Всеукраїнського семінару «Рекомендаційна бібліографія в столітті знань», який відбувся 15 жовтня 2015 року на базі  Одеської УНБ – інноваціями, переможцями конкурсу на краще методичне та бібліографічне видання публічних бібліотек Півдня України та ін.

А ключовий вислів і логічний підсумок циклу занять, що завершився, можна сформулювати так: яку б форму роботи ми, бібліографи, не обрали, однією з обов`язкових умов її організації і проведення є реклама книги і читання.